Kitap Tanıtımı



İÇİMİZDEKİ
BİZ
“Kalite Bilincinin Temeli”

Doğan CÜCELOĞLU
 

Gene gel, gene gel, her ne isen gene gel;
Kafirsen, ateşe tapıyorsan, puta tapıyorsan bırak da gel...
Bu bizim eşiğimiz, umutsuzluk eşiği değil;
Yüz kere tövbeni bozmuşsan, gene gel.

MEVLANA

  İçimizdeki BİZ” , uzmanlık alanı, algılama, öğrenme ve dil psikolojisi olan Doğan CÜCELOĞLU’nun , geliştiren kitaplar dizisi içinde yer alan bir kitabıdır. 

Türk insanının davranışını kültür ve davranış bilimleri kavramlarıyla açıklayarak ve olaylara psikolog gözlüğü takarak bakan Cüceloğlu, bu kitapta, alışılagelmiş olayları gözlemleyerek, bu olayların  altında yatan insanların kalitesini irdeliyor. 

Kitabın temel savında, kaliteli bir yaşam düzeninin, bireysel yaşamda, aile yaşamında, iş ve toplum yaşamında, içimizdeki BİZ’i temel alarak sağlanacağı üzerinedir.

Sen Ben anlayışı ve BİZ  Bilinci’ne önemli ölçüde yer verilen kitapta, Sen Ben  anlayışı, paranın iki yüzüne benzetiliyor. İki anlayışında eşitsizlik üzerine dayandığı ve simetrik olmadığı anlatılıyor.

Büyük çerçeveyi görmeden, bir tünel bakışı içinde sadece eldeki soruna yönelmenin kötü sonuçlar vereceğine  değinilirken, Türkiye’deki kentleşme süreci örnekleniyor: “Gecekondu yapımında, seçim önceleri, gecekondu sahiplerine tapu vermek kısa vadeli bir çözüm olarak uygulanagelmiştir. Ama şimdi biliyoruz ki, tapu vermek gecekondu ve kentleşme sorununu çözmemiş, aksine sorunun daha büyümesine zemin hazırlamıştır.”  

Kitabın temel kavramlarından biri olan vizyon, birey, aile, iş yaşamı ve toplum düzeyinde yaşamı anlamlı ya da anlamsız yapan bir öneme sahip olduğu anlatılmış, bir toplumun ulus olması için bir vizyonu olması gerektiği  vurgulanmıştır.

Biz Bilinci’nin yaşam kalitesini yükselteceği  savunulan kitapta, her koşulda doğru olanı yapmayı ilke edinen kişinin güven yarattığı ve bir liderin ise sadece davranışı ile değil, varoluşu ve kişiliği ile  kendini tanımlayacağı derinlemesine anlatılmıştır. Yönetici ve lider arasındaki fark ise şöyle özetlenmiştir : “Yönetici işi doğru yapmaya özen gösterir. Lider ise doğru işin yapılmasına özen gösterir.”   

Kitapta aile ve toplumda BİZ Bilinci’ne önemli ölçüde yer verilirken, işyeri sorumlulukları da irdelenmiştir. Hiçbir işin önemsiz olmadığı vurgulanmış, bir işyerinde hangi düzeyde olursa olsun her kişinin  BİZ bilinci içinde davranmasının sonuçlarına yer verilmiştir: “Herkesin BİZ Bilinci içinde olduğu bir ortamda değer vermek, sevgi göstermek, saygılı davranmak bir sorun değildir. Olgun kişi BİZ Bilinci’nin davranışını başkası takdir edeceği için, beğeneceği için yapmaz. Kendi kişisel bütünlüğü için, kendi kendisiyle ilişkisindeki onur için yapar. Gerçek BİZ olduğu için ve hakikate saygı göstermek için yapar.”    

Kitabın son bölümünde geleceğin gücü dile getiriyor. Pişmanlığın geçmişten, umudun gelecekten kaynaklandığı ifade ediliyor.  “İnsanın gelecekteki umudu, şimdiki gücünün kaynağını oluşturur.” Biz bilinci içinde olan insanın her zaman güçlü olacağının altı çizilirken; gücünü, aile, iş ve toplumda da kaliteli bir yaşam için uygulayan insanın, barışın ve sevginin teminatı olacağı vurgulanıyor. 

Sen Ben ve BİZ anlayışının, yaşamdan örneklerle beslenerek anlatıldığı  kitap, Cüceloğlu’nun her zaman kullandığı yalın dili ile bir solukta okunabilecek türde. 

Belki de bir çoğumuz okumuşuzdur bu kitabı ama içinde bulunduğumuz ekonomik, sosyolojik vs. birçok buhran, çoğumuzda “Sen Ben” anlayışını hakim kılmaya başladı bile.  Çoğumuz toplumdan uzak yaşıyor ve sorumluluklarımızı yeterince yerine getiremiyoruz.  Bunun için de bir sürü bahane öne sürüyoruz. Ondan sonra da bu ülkede olan bir çok şeyi eleştiriyoruz.  Aslında Cüceloğlu, “Türkiye’nin sorunlarından bu ülkenin insanı sorumludur” derken; bu ülkede, kişi başına düşen sorumlulukların ne kadar büyük olduğunu bir cümle ile ifade etmiştir. 

Bir toplumun, bir ailenin ve bir işyerinin bireyi isek, bu kitabı okuduktan sonra kendimizi sınayabiliriz.

 

  Bülten Index sayfası