Kurultay

Oktay GÜLAĞACI / İMO İst.Şb.Yön.Krl.Üyesi


TMMOB MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK KURULTAYLARI
ÜZERİNE BİLGİLENME

1954 yılında kurulan TMMOB 10 oda ve 8.000 üyelik bir örgüttü. 31.12.2000 tarihi itibarı ile 23 oda, 220.000 üye potansiyeline ulaşmıştır. Bugün itibarı ile çeyrek milyon üyesi ile TMMOB; mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ülkemizdeki mühendisleri ve mimarları temsil etmek, onların hak ve çıkarlarını halkımızın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek, mesleki, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmak; bu amaçla mesleki alanlarıyla ilgili gelişmelerin ve politikaların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel boyutlarını derinlemesine kavramak, yorumlamak ve toplumu bilgilendirmek; bu politikaların toplum yararına düzenlenmesi için öneriler geliştirmek ve bunların yaşama geçirilmesi için mücadele etmek ve bunların gereği olarak en genel anlamda bağımsız ve demokratik bir Türkiye’nin yaratılması yönündeki çalışmalarını bütünsel bir anlayışla ve etkinleştirerek sürdürmek kararlılığında ve yeteneğinde bir örgüttür.

Bugüne kadar gerek Genel Kurullarında gerekse başkaca kurullarda, TMMOB’un örgütlenmesi üzerine birçok kararlar alınmış ve birçok tartışmalar yapılmıştır. Ancak en köklüsünün, geç de olsa yapılan “TMMOB MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK KURULTAYI” olduğunu söylemek herhalde abartı olmaz. 

I. TMMOB MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK KURULTAYI 

Bu kurultay 28-29 Nisan 2000 tarihlerinde Ankara’da toplandı. Kurultay Yürütme Kurulu tarafından hazırlanan ve TMMOB 35. Dönem Yönetim Kurulu’nun 27 Mart 2000 tarihli toplantısında yapılan değişikliklerle Kurultay’a sunulması kabul edilen, “TMMOB Mühendislik ve Mimarlık Kurultayı Karar Taslakları” görüşmeye açılmıştır.

Kurultayın açılışında, “Karar Taslaklarının yeterince  görüşülmediği, bu nedenle de Kurultayın karar almaması gerektiği” yönünde verilen önergeler kabul edilmiş ve Kurultay, Karar Taslaklarında yer alan konuların tartışılmasıyla sonuçlanmıştır. Kurultayda dile getirilen görüşlerin belgelere yansıtılması amacıyla, Redaksiyon Kurulu oluşturulmuştur.

Karar Taslaklarının görüşülüp karara bağlanması için Kurultayın II.’sinin düzenlenmesi görevi TMMOB 36. Genel Kuruluna bırakılmıştır. Genel Kurulda alınan karar gereği, düzenleme görevi yeni seçilen Yönetim Kuruluna devredilmiştir.

TMMOB 36. Dönem Yönetim Kurulu, Oda temsilcilerinin de katılımı ile yapılan toplantılarda bir Kurultay Düzenleme Kurulu oluşturmuştur. Düzenleme Kurulu Kurultayın amacını, örgütlendirilmesini ve toplanma şeklini tartışmış ve belirlemiştir. Ayrıca kendi içinden seçtiği 9 kişiye Yürütme Kurulu görevini vermiştir. Bu sürecin sonunda Redaksiyon Kurulu tarafından hazırlanan rapor Odalara ve İKK sekreterliklerine gönderilmiş ve II. Kurultay için süreç başlatılmıştır. 

II. TMMOB MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK KURULTAYI 

Amaç ; Mühendislik-mimarlık alanları ile ilgili olarak dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmelerin, bu gelişmelere bağlı olarak mühendislik-mimarlık hizmetlerindeki üretim sistemlerinin, iş süreçlerinin, mühendislik-mimarlık hizmetlerinin tanımının, uygulama ve denetim süreçlerindeki konumlarının, mühendis ve mimarların eğitiminin ve öğretiminin, TMMOB’nin yasal statüsünün, yapısının, örgütsel tarihinin, üye bileşiminin, üyelerle ilişkilerinin, hizmet üretiminin araştırılması ve bu araştırmalar temelinde örgüt misyonunun, yapılanmasının ve politikalarının belirlenmesidir.

Örgütlendirilmesi ve Toplanması ;  Birinci Kurultay belgeleri öncelikle, tüm bölge ve illerde bütün örgüt üyelerinin görüşlerine sunulmuştur. Bölgesel ve/veya il düzeyinde yapılacak kurultaylara katılımın serbest olması, Kurultayın, kurultay sürecine katılan ve yerel kurultaylarda seçilecek delegelerle toplanması kararlaştırılmıştır.

Kurultay Yürütme Kurulu; redaksiyon Kurulunca hazırlanan I.Kurultay belgelerindeki;

• Mesleki Yeterlilik-Mesleki Yetkinlik,

• Mesleki Denetim-Uzmanlık Ayrımları,

• Örgüt Birimlerinin Hizmet Üretimi,

• Mesleki Davranış İlkeleri,

• Örgüt Misyonu

Konularının, II. Kurultay içinde konu başlıkları olmasına karar vermiş ve bu başlıklar altında özetlenmiş raporları bir “ön tartışma metni” şeklinde hazırlayarak birimlere göndermiştir.

Bu doğrultuda, 17 yerel birimde 55 ilin katılımıyla ortak Yerel Kurultaylar düzenlenmiştir. İstanbul’da kentin özel durumu nedeniyle 5 adet (Mecidiyeköy - Kadıköy ve Bakırköy’de) yerel kurultay toplantıları yapılmıştır. İstanbul Kurultay katılımcıları Yürütme Kurulunca önerilen 5 konu başlığına, iki adet konu başlığı daha ilave etmişlerdir. Bunlar;

• Mühendislik-Mimarlık Eğitimi,

• Mühendis ve Mimarların Ekonomik, Demokratik, Özlük hakları, Sendikalaşma ve İşsiz Mühendis ve Mimarların sorunları, şeklindedir.

İstanbulda ve diğer bölge/illerde yapılan Yerel Kurultaylarda  görüşülerek karara bağlanan Karar Taslakları, 2002 Nisan ayının sonunda Ankara’da düzenlenecek TMMOB II.Mühendislik Mimarlık Kurultayında görüşmelere açılmak üzere, Kurultay Sekreteryasına iletilmektedir.

Yerel Kurultaylarda alınan Karar Taslakları, Kurultay Yürütme Kurulu ve Sekreteryası tarafından düzenlenerek öncelikle Kurultay Düzenleme Kurulu’nun 23 Mart 2002 tarihindeki toplantısında görüşmeye açılacak, daha sonra ise Ankara’da düzenlenecek II.Kurultay’a sunulacaktır.

Bu çalışmaların daha güçlü bir Mühendis ve Mimar örgütlülüğünün yaratılması, yani daha güçlü bir TMMOB örgütlülüğü oluşturma konusunda bir payanda olması dileklerimizle.

 


2002 YILI İÇİNDE YAPILACAK OLAN BAZI FUAR VE SERGİLER 

  ISK- SODEX 2002 "Uluslararası Isıtma, Soğutma, Klima, Havalandırma, Yalıtım, Pompa,Sıhhi tesisat ve Su Arıtma Teknolojileri" Fuarı    : 2-5 Mayıs 2002, CNR Dünya Ticaret Merkezi, Yeşilköy- İstanbul

Yapı 2002 İstanbul Fuarı    : 1-5 Mayıs 2002, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi

2. GAP İnşaat Teknolojileri Fuarı    : 28 -31 Mayıs 2002, Gaziantep Fuar Alanı

9.Uluslararası Yapı,Mobilya İç Donanım Fuarı    : 5-8 Haziran 2002, Sofya - Bulgaristan

Yapı 2002 Ankara Fuarı    : 25-29 Eylül 2002, Ankara

-  MİDEX 2002 Mobilya ve Dekorasyon Fuarı    : 10-13 Ekim 2002, CNR Dünya Ticaret Merkezi, Yeşilköy- İstanbul

II. Uluslar arası Kent Mobilyaları Semp.& Sergisi    : 23-25 Ekim 2002, Harbiye Askeri Müze,     Harbiye/İstanbul

-   1. Ulusal Yapı Malzemesi Kongresi ve Sergisi : 16-27 Ekim 2002, İTÜ Taşkışla Binası,İst.

   Yapı 2002 İzmir Fuarı    : 24-27 Ekim 2002, İzmir

 


  Bülten Index sayfası   | Sonraki Sayfa