37. DÖNEMÇALIŞMALARI


BİR DÖNEMİ GERİDE BIRAKIRKEN...

Şubemiz, iki yıllık döneminde (2000-2002) birçok çalışmaya imza atarak, 
inşaat mühendisliği mesleğinin gelişimine katkıda bulunmak ve meslektaşlarına 
en iyi hizmeti verebilmek için gereken gayreti göstermiştir. 
Özellikle meslek bilgisini ve deneyimini artırmak için sağlıklı ve kaliteli ürünler geliştiren 
Şubemiz, birçok kurs, seminer, panel ve kongreler düzenlemiş, kitap ve bültenlerle 
önemli mesleki olayları ve gelişmeleri üyelerine aktarmaya çalışmıştır. 
Aşağıda 37. Dönem?de yapılan çalışmalar kısaca özetlenmiştir.

 
  I.) KENT VE TOPLUM SORUNLARI ÜZERİNE ÇÖZÜMLER ÜRETEBİLMEK AMACIYLA "İKİNCİ İSTANBUL VE DEPREM SEMPOZYUMU", "EKONOMİK KRİZ VE İNŞAAT SEKTÖRÜNE ETKİLERİ", "YEREL YÖNETİMLER YASA TASARISI; ÇAĞDAŞ BİR YEREL YÖNETİM NASIL OLMALIDIR?", "DEVLET İHALE KANUNU", "İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ" VE "5. ULAŞTIRMA KONGRESİ" GİBİ TOPLANTILAR DÜZENLENMİŞ, MESLEKTAŞLARA VE KAMUYA İLETİLMESİ İÇİN UĞRAŞ VERİLMİŞTİR.

 İkinci İstanbul ve Deprem Sempozyumu: 1999 Kocaeli ve Düzce depremlerinden sonra 1991'deki sempozyumda söylenenlerle, bugünkü durumu kıyaslayarak, tekrar değerlendirilmesinin yararlı olacağından yola çıkan Şubemiz, 27 Mayıs 2000'de bu sempozyumu gerçekleştirdi. Sempozyumda, İstanbul için depremin önemi, deprem tehlikesi, depreme dayanıklı yapı tasarımı, inşaat yapım süreçlerinin denetimi gibi konular işlendi.

Ekonomik Kriz ve İnşaat Sektörüne Etkileri: Panel?de genel olarak ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin genel bir değerlendirmesi yapıldı ve inşaat sektörünün dünü bugünü tartışıldı. Ayrıca ekonomik krizin beraberinde artan işsizliğin boyutları üzerinde durulurken, diğer sektörlere oranla gittikçe küçülen inşaat sektörü, müteahhit, mühendis, mimar, ekonomist ve kooperatifçi gözüyle değerlendirildi.

Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı; Çağdaş Bir Yerel Yönetim Nasıl Olmalıdır?: Yerel yönetimler yasa tasarısı hakkında farklı görüşlerin biraraya geldiği panelde, yerel yönetimlerin bugünkü durumu ve nasıl olması gerektiği tartışıldı. Demokratik bir yerel yönetimin, bilgilendirici, eşitlikçi, demokratik, hukuka saygılı ve planlamacı olması gerektiği sonuçlarına ulaşıldı.

5. Ulaştırma Kongresi: Şubemizin iki yılda bir düzenlediği "Ulaştırma Kongreleri"nin beşincisi 30 Mayıs-1 Haziran 2001 tarihinde gerçekleşti. Dünyadaki gelişmelerin, ülkemizin ve kentimizin ulaştırma sorunlarının tartışıldığı ve çözümlerin araştırıldığı 5. Ulaştırma Kongresi ilgiyle izlendi.

Devlet İhale Kanunu: "Devlet İhale Kanunu"na ilişkin panel İTÜ Maçka Sosyal Tesisleri Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Sektördeki çeşitli kesimlerin temsilcileri tarafından tartışılan toplantıda, ülkemiz ve müteahhitler yararına değişik öneriler sunuldu.

İnşaat Mühendisliği Eğitimi: Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu'nda düzenlenen panelde mühendislik eğitiminin eksiklikleri, nasıl olması gerektiği üzerine akademisyenler, uygulamacılar ve genç mühendisler görüş belirttiler. Avrupa'daki mühendislik eğitimi üzerine bazı bilgilerin verildiği toplantıda Türkiye'deki mühendisliğin temel hedefleri üzerine de görüşler aktarıldı. 

  II.) ULUSAL VE ULUSLARARASI ALANLARDA ODAMIZIN TANINMASI VE SAYGINLIĞININ ARTMASI İÇİN GEREKLİ EFOR HARCANMIŞ; "İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR VE MODERN TEKNOLOJİLER", "TÜRK-YUNAN ORTAK MÜHENDİSLİK TOPLANTILARI", "XV. ULUSLARARASI ZEMİN MEKANİĞİ VE GEOTEKNİK KONFERANSI" GİBİ TOPLANTILARLA İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİNİN GELİŞİMİNE KATKI ÖNEMSENMİŞTİR.
 İnşaat Mühendisliğinde Yeni Yaklaşımlar ve Modern Teknolojiler: Şubemiz-Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan Toplantı-Deprem Paneli"nde, zemin, üstyapı ile ilgili yenilikler hakkında bilgiler verilirken, mikrobölgeleme üzerine de görüşler sunuldu. Depremdeki zemin davranışı, refrofit teknikleri ve çelik yapılarda onarım-güçlendirme konularına da yer verildi.

Türk-Yunan Ortak Mühendislik Toplantıları: Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan görüşme ve yazışmalar sonucunda, öncelikle "Yapılarda Deprem Hasarının Değerlendirilmesi ve Onarım-Güçlendirme" konusunda 8-9 Ocak 2001'de Atina"da ve 11-12 Ocak 2001'de İstanbul'da olmak üzere birbirini izleyen iki seminer düzenlendi. Toplantılarda, Kocaeli, Düzce ve Yunanistan'daki depremler değerlendirilirken, Yapılarda Onarım-Güçlendirme konuları Türk, Yunan ve Amerikalı bilim adamları ve uzmanlar tarafından çeşitli örneklerle anlatıldı.

XV. Uluslararası Zemin Mekaniği ve Geoteknik Konferansı: Düzenleme Kurulu'nda Şubemizin de yer aldığı "XV. Uluslararası Zemin Mekaniği ve Geoteknik Konferansı"nda, son büyük depremlerden sonra yapılan geoteknik mühendisliği gözlemleri ışığında edinilen bilgiler sunuldu ve tartışıldı. Konferansta, "Son Depremlerden Deneyimler", "Kuvvetli Yer Hareketleri ve Zemin Büyütmesi", "Zeminlerin Dinamik Özellikleri" ve "Zemin Sıvılaşması ve Karşı Önlemler" başlıkları altında toplanan 4 bölümde paneller yapılırken, iki gün süren bir seminer de düzenlendi. Dünya Ulaştırma Konferansı: Dünya Ulaştırma Araştırma Konferansı Derneği tarafından 2004 yılında yapılacak olan "10. Dünya Ulaştırma Konferansı" ile ilgili hazırlık komitesi içinde Odamız da yer aldı. Yürütülen lobi çalışmaları sonucu konferansın İstanbul?da yapılması kesinlik kazandı. Bu toplantılara yönelik olarak Ankara ve İstanbul'da "Dünya"da ve Türkiye'de Ulaştırma: Sorunlar, Olanaklar ve Fırsatlar" konulu seminerler düzenlendi.

  III.) TOPLUMSAL DAYANIŞMA VE MESLEKTAŞLAR ARASINDAKİ DAYANIŞMA HER ZAMAN ÖNEMSENMİŞ, İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ HAFTASI KAPSAMINDA BİR ÇOK FAALİYET GERÇEKLEŞTİRİLEREK, ÜYELERİN KATILIMI VE KATKISI İLE BİR ÇOK ORGANİZASYONUN OLUŞUMUNA ÇABA HARCANMIŞTIR.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ HAFTASI (2000): 1960'dan bu yana, her yıl Aralık ayında kutlanan İnşaat Mühendisliği Haftası, 2000 yılında 11-16 Aralık tarihlerinde yapıldı. Yeni mezun meslektaşlarımızı örgütleyerek yapılan yemin töreni, hafta etkinliklerinin ilk faaliyeti olarak gerçekleşti.

Söyleşi: Türkiye'deki mühendislik sorunları üzerine bir sunum yapıldı. Mesleğin incelikleri ve zorluklarının ele alındığı söyleşide mühendisliğin tarihçesi anlatıldı.

Konferans: Türkiye kıyıları için tarihten ve günümüzden örnekler verilerek, model çalışmaları ve incelenen olası tsunami senaryoları ve korunma konusunda temel kurallar hakkında bilgilere yer verilen konferansta "Türkiye Çevresindeki Depreşim Dalgası (Tsunami) Olaylarının Geçmişi, Bugünü ve Geleceği" üzerine bilgiler verildi.

Panel: Bu panel, uzun bir süre gündemi meşgul eden "595 Sayılı Yapı Denetimi ve 601 Sayılı Uzman Mühendislikle ilgili Kanun Hükmünde Kararnameler"i içerdi. Kararnamelerin eksiklikleri ve olması gerekenler hakkında farklı görüşler ortaya konarak tartışıldı.

Jübile Yemeği: Haftanın son etkinliği ve Odamızın kuruluş gününü anmak üzere yapılan Jübile Yemeği'nde, meslekte 40 yılını dolduran meslektaşlara plaketleri ve 25 yılını dolduranlara da onur belgeleri takdim edildi.

  IV.) İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ALANINDA POLİTİKA VE STRATEJİ BELİRLEMEK ÖNEMLİ
SORUMLULUKLARDAN BİRİ OLARAK BENİMSENMİŞ, UYGUN ÇÖZÜMLERİN YARATILMASINA ÖNCÜLÜK EDİLEREK, BUNLARIN HAYATA GEÇİRİLMESİNDE ETKİN OLUNMAYA ÇALIŞILMIŞTIR.
 Yapı Denetimi ve Uzman Mühendislik: Şubemiz, 595 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği üzerine bir dizi çalışma yaptı. Kararname gereği meslekte 12 yılını dolduran üyelerimize "Uzmanlık Belgesi" verilmesinde komisyon oluşturularak, 680 kişiye proje-yapı denetimi, 1260 kişiye yapı denetimi konusunda uzmanlık belgesi düzenlendi. Ayrıca Kadıköy Temsilciliğimiz'de oluşturulan çalışma grubunun yapı denetimi ile ilgili yaptığı çalışmalar, Şubemiz bünyesinde de tartışıldı ve "Yapı Denetimi Yasa Taslağı ve Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği Taslağı" oluşturuldu.

Hasar Tespitleri: 17 Ağustos-12 Kasım 1999 depremlerinden hemen sonra Şubemiz bünyesinde yapılan hasar tespitlerinde çok sayıda meslektaşımız gönüllü olarak görev yaptı. Bu çalışma Bayındırlık İl Müdürlüğü'nün yönlendirmesi ile resmi bir çalışmaya dönüşerek, konut, kurum, işyeri gibi bir çok yapıda uygulanmaya başladı. Ekim 1999'dan bugüne, toplam 50 Sağlık Kurumu, 330 Eğitim Kurumu, 115 İşyeri-Konut ve 50'ye yakın dernek, vakıf gibi kurumların hasar tespiti taleplerine cevap verildi. Bu konuda yapılan yanlış uygulamaların giderilmesi için İstanbul Valiliği ile yazılı temas kuruldu.

Trafik Kazalarının Nedenleri ve Gereken Önlemler: Trafik sorununu gündeme getiren trafik kazası ölümlerinin, nedenlerini araştırmak ve gereken önlemleri almak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oluşturan komisyona, şube görüşümüz bir rapor olarak sunuldu ve İstanbul Bülten'de yayınlanarak meslektaşlarımıza duyuruldu.

  V.) KALİTELİ ÜRETİMİ, MESLEK BİLGİSİNİ VE DENEYİMİNİ GELİŞTİRMEK ÖN PLANDA
TUTULMUŞ, MESLEKİÇİ EĞİTİM SEMİNERLERİ DÜZENLENEREK VE BİR ÇOK KURS PROGRAMI HAZIRLANARAK, ÜYELERE FAYDALI OLACAK GİRİŞİMLERE ÇABA SARFEDİLMİŞTİR.
KURSLAR: Mesleki gelişimde önemli ölçüde rol üstlenen kurslarımız bu dönemde genellikle ?deprem? ana başlığı altında toplandı.

Yapıların Deprem Davranışı Onarım ve Güçlendirme Kursu: "Deprem Hareketi", "Zemin Koşullarının Depremle Etkileşimi", "Depreme Dayanıklı Çelik Yapılar", "Depreme Dayanıklı Betonarme Yapılar", "Deprem Hasarının Belirlenmesi", "Mevcut Betonarme Binalarda Malzeme Kalitesinin Belirlenmesi", "Malzeme Hatalarından Oluşan Hasarlar Güçlendirme Malzemeleri", "Mevcut Binalarda Güvenlik Değerlendirmesi", "Betonarme Binalarda Güçlendirme Sistemi ve Tasarım" ve "Güçlendirme İmalatı ve Denetim" konularının ele alındığı kursumuz beş haftalık bir program hedefi ile başlayıp, talepler doğrultusunda temsilciliklerimizde de tekrar etti.

Projeci Uzman İnşaat Mühendislerine Kurs: 595 Sayılı KHK ve Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği hükümleri uyarınca, proje konusunda uzman mühendislik belgesi verilen inşaat mühendislerine yönelik düzenlenen ve katılımı zorunlu tutulan (Bakanlık tarafından) bu kurs, 3 grup halinde gerçekleşti. Birinci grupta 118 kişi, ikinci grupta 143 kişi ve 3. grupta 75 kişinin katıldığı kurs konuları; "Yapı Mühendisliğinde Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliğinin İlkeleri", "Betonarme Elemanlarda Boyutlama İlkeleri", "Betonarme Yapılarda Taşıyıcı Sistem Düzenlenmesi", "Deprem Etkisi Altında Betonarme Taşıyıcı Sistemler", "Betonarme Yapı Elemanlarında Donatı Düzenleme Teknikleri" ve "Statik-Betonarme Proje Üretim ve Denetim Esasları"nı içerdi.

Beton Semineri: Yapı denetim şirketlerinde çalışan, ara elemanlara yönelik düzenlenen beton semineri, Beton Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı'mızın seminer salonunda yapıldı. Toplam 51 kişinin katıldığı seminerde yapılaşma sürecinde kullanılan malzeme ve kalite kontrolu öneminin yanısıra; taze betondan numune alınması, beton sıcaklığının kontrolü, kıvam deneyi, sürüklenmiş hava içeriğinin kontrolü, birim ağırlığının tespiti ve basınç deneyi yapılması uygulamalı olarak anlatıldı.

Yeni Deprem Yönetmeliği Işığında Yapı Sistemleri ve Çok Katlı Yapılarda Burulma Düzensizliği Semineri: Kadıköy ve Bakırköy Temsilciliği'mizde düzenlenen seminerlerde, yapı sistemleri yeni deprem yönetmeliği doğrultusunda irdelenerek meslektaşlarımıza detaylı bilgiler verildi.

Sonbahar-Kış Dönemi Meslekiçi Seminerleri: Bu seminerler betondan taşıma gücüne, hesap ilkelerinden donatı düzenleme ilkelerine, yangın güvenliğinden inşaat yönetimine, çelik yapılarda dahil olmak üzere detaylı ve geniş kapsamlı düşünülerek programlandı ve uzun bir zamana yayılarak (ekim-ocak) Kadıköy ve Bakırköy Temsilcilikleri'mizde meslektaşlarımıza sunuldu.

Metnin devamı için >>>>

 

  Bülten Index sayfası   | Sonraki Sayfa