Bildirge



İSTANBUL KENTİÇİ ULAŞIM SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ

Türk Mühendis Mimar Odaları Billiği'ne bağlı Odaların Merkez ve İstanbul Şubeleriyle 28-29-30 Haziran 2001 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi-Taksim'de yapılan İstanbul Kentiçi Ulaşım Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi olarak aşağıda belirtilen görüşlerin yazılı ve görsel medyaya, meslektaşlarımıza ve İstanbul Kentiçi Ulaşımında etkili bütün kurumlara ve yetkililere iletilmesine karar verilmiştir.

1. Kentiçi ulaşımda öncelikli hedef taşıtların değil, insanların taşınması olmalıdır. 

2. Kentiçi ulaşım, kamusal hizmet alanı olarak ele alınmalıdır. 

3. Kentiçi ulaşım güvenilir, hızlı, konforlu, ucuz ve ulaşım sistemleri arasında ücret uyumu sağlayacak şekilde olmalıdır. 

4. Ulaşım ana planı kent nazım ve imar planları ile bir bütün olarak ele alınmalı ve planlanmalıdır. 

5. Ulaşım ana planı hazırlanırken yeni rant alanlarının yaratılmamasına özen gösterilmelidir. 

6. Ulaşım ana planı hazırlanırken kentin tarihi ve doğal dokusuna zarar verecek uygulamalardan kaçınılmalıdır. 

7. Ulaşım ana planı; kentte yaşayan insanların oluşturduğu yerel örgütlenmeler, ilgili meslek odaları, üniversitelerin ilgili fakültelerindeki bilim insanları, yerel yönetimler, merkezi yönetimin ilgili temsilcilerinin katılımı ile oluşturulmalı, bilim, teknoloji ve hukukun üstünlüğü esas alınmalı, denetime açık olmalıdır. 

8. İstanbul kentiçi ulaşımının yönetim erki tek merkezli, ilgili birimlerle koordineli ve demokratik olmalıdır. 

9. Yaşama geçirilen projeler, kamuoyuna zamanında duyurulmalı ve yeterli bilgiyi içermelidir. 

10. İstanbul kentinin coğrafi yapısı göz önüne alınarak denizyolu ulaşımının kentiçi ulaşımındaki payı artırılmalı ve diğer toplu ulaşım sistemleri ile uyumu sağlanmalıdır. 

11. Kentiçi ulaşımda toplu taşıma sistemleri temel alınmalı, kitle taşımacılığı hedeflenmelidir. 

12. Kentiçi toplu taşımada raylı sistemler temel alınmalı ve lastik tekerlekli sistemler ile desteklenmelidir. 

13. Kentiçi ulaşımda, oluşturulacak ana ulaşım planına bağlı olarak toplu taşıma sistemleri geliştirilmeli, çağdaş kent ulaşımına uygun olmayan sistemler zaman içinde eritilmelidir. 

14- Kentiçi ana ulaşım yolları, kavşaklar, otoyollarla kentiçi bağlantıları, tüneller, tekniğine uygun olarak aydınlatılmalı, periyodik bakımları zamanında yapılmalıdır. 

15. Kısa dönemde; yeni yol açılması yerine mevcut yolların -toplu taşım ağırlıklı olarak- daha rasyonel biçimde kullanılmasına, toplu ulaşım sistemlerinin iyileştirilmesine ve modernize edilmesine öncelik verilmelidir. 

16. Araçlarda çevre kirliliğini en aza indirgemek için egzoz emisyonlarında düşük oranda zararlı madde içeren LPG, CNG, hidrojen, metil alkol, bitkisel yağ gibi alternatif yakıtların kullanımı teşvik edilmelidir. 

17. Avrupa emisyon normlarına uyumu amaçlayan yasal düzenlemelerin hayata geçmesi için yerel yönetimler, kent yönetiminden sorumlu olan ilgili birimler, sorumluluklarını yerine getirmelidirler. 

18. Kentiçi yük taşımacılığında kullanılan araçlara getirilen yük sınırlama yasağı denetlenmeli, bu araçlarda ve kent içinde kullanılan tüm araçlarda yaş sınırlaması olmalı ve denetlenmelidir. 

19. Kentiçi yük ve insan taşımacılığında kullanılan araçların AİTM projeleri, ilgili meslek odaları tarafından denetlenmelidir. 

20. Kentiçi hava, gürültü kirliliği ve araçlardan kaynaklanan trafik kazalarını en aza indirgemek için periyodik olarak yapılması gereken fenni muayenelerin gerçekten ve tekniğine uygun olarak yapılması için İçişleri Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ve yerel yönetimler, meslek odaları ile işbirliği yapmalı, fenni muayene istasyonları yaygınlaştırılmalı, modernize edilmeli ve denetlenmelidir. 

21. Toplu ulaşım araçları, ulaşım sistemleri ile tüm alt yapı, özürlü ve engellilere uygun bir biçimde düzenlenmelidir. 

22. Ulaşım sisteminde kullanılan ve kullanılacak olan araçlar ve yedek parçaları ulusal kaynaklardan sağlanmalıdır.

23. Ulaşım sisteminde kullanılan ve kullanılacak olan araç ve ekipmanların kent ve ülke boyutunda standardizasyonu sağlanmalıdır. 

24. Kent merkezlerinde yapılan, yapılmak istenen açık ya da kapalı otoparklar çözüm olmamaktadır. Kent merkezleri ve tarihi çevreye, özel oto kullanım yasağı getirilmeli, merkez bölge yerine çevreye, özellikle aktarma merkezlerine optimal kapasiteli otoparklar yapılmalıdır. 

25. Ulaşım bütün bir sistem olup, demiryolu, denizyolu ve karayolu bütünün parçalarını oluşturmaktadır. Ulaşım ve kentiçi ulaşım sorununun karayolu ağırlıklı politikalarla çözülemeyeceği açıktır. Ülke ve kent, petrol ve otomotiv tekellerinin gelişen bir pazarı haline getirilmemelidir. 

26. 3. Boğaz Köprüsü?ne mutlaka karşı çıkılmalı, tüp geçit desteklenmelidir. 

27. Boğazlar kentiçi ulaşımda yeterli ölçüde kullanılmalıdır. Böylelikle kent yaşamını, doğal ve tarihi çevreyi yok etme riski bulunan, petrol ve radyoaktif atık gibi tehlikeli madde taşıma amacıyla kente göz diken uluslararası tekellerin iştahı azaltılmalıdır.

 

  Bülten Index sayfası  | Sonraki Sayfa