Görüşler



İnş. Müh. Faruk BULUBAY

 

GÜÇLENDİRME İNŞAATLARINDA YAŞANAN SORUNLAR

Yaşadığımız iki büyük deprem sonrasında, hasarlı binaların güçlendirilmesi çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalarda gözümüze çarpan temel sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür:

1- PROJE EKSİKLİKLERİ VE YANLIŞLIKLARI

- Güçlendirilecek binada yeteri kadar araştırma yapılmadan, yeterli veri ve numune toplanmadan proje yapılmaktadır. 

- Röleveler genelde yanlış alındığından projelerde, çok fazla ölçü hataları olmaktadır. Özellikle geometrik şekli düzensiz yapılarda alet okumasıyla röleve alınmalıdır. 

- Detaylar çok eksik verilmektedir; verilen detayların bir kısmının ise yerinde uygulanması mümkün olmamaktadır. 

- "Prensip kararı" denilerek her kolon mantolanmaktadır. 

- Demir sayı ve ebatları verilirken ekonomi düşünülmemektedir. 

- Etriye ebatları rastgele verilmektedir. 

- Bitişik nizam yapılardaki kolon mantolamalarında konulan "L" ve "U" etriyelerinin yararlı olduğunu düşünmüyorum.

Bir projede; asmolen döşemede 35 cm. yükseklikli bir taşıyıcı kirişte, etriye yüksekliği 32 cm. verilmiş (1.5+1.5 pas payı) idi. Oysa bu kirişe başka bir kiriş basıyordu. Bu kirişin üst demirlerini, etriyesini ve asmolen üstüne döşenecek döşeme demirlerini üstüste hesapladığımızda (1.6+0.8+0.8+0.8=4 cm.) yükselmektedir. Döşemenin en üst demiri ile alt kalıp arasında 32+4=36 cm. mesafe olmaktadır. Pas paylarını da eklersek asmolen döşeme yüksekliği 40 cm. olmalıdır. Veya taşıyıcı kiriş etriye yüksekliği 28 cm. olmalıdır. 

- Kolon ve kirişlerde korozyonu önlemek için minimum pas payı 3 cm. olmalıdır. 

2- UYGULAMADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR

- Tuğla duvarlar yıkılarak b.a.p. yapılan yerlerde; bazen mevcut kiriş kalınlığı kadar perde önerilmektedir. Bu durumda kiriş altlarını iyice doldurmak çok zor olmaktadır. Bazen mevcut kirişten 5 cm. kalın perde önerilmektedir. Bu durumda da ilave perdenin yatay ve düşey demirleri nedeniyle 5 cm. aralıktan beton dökülememektedir. Bu nedenle ilave perde mevcut kirişten 10 cm. daha kalın olmalı veya mevcut kiriş kırılmalıdır. 

- 15~20 cm. genişlikli mevcut kirişlere f20/20 cm. filiz ekilmesi önerilmektedir. Kirişe ekilecek filizler daha ince seçilmelidir. - Mevcut kirişlerde alt donatılar yoğun olduğundan, demirler arasında hiç mesafe kalmamaktadır. Oysa projede bu kirişe 20~50 cm. aralıklarla f20 filiz ekilmesi önerilmektedir. Bunu yapmak mümkün değildir. 

- Güçlendirme işlerinde 5~10 cm. deliklerden yarıklara beton atıldığı ve hasarlı binalarda çok zor şartlarda çalışıldığı için kalfalar mikserdeki betona genelde su vermek zorunda kalmaktadırlar. Projeciler hesaplarında bunu dikkate almalıdırlar. (Beton sınıfı yükseltilmelidir) 

- Şehir içinde gündüz yasak olduğundan gece beton dökülmektedir. Gece şartlarının ve imalat şartlarının zorluğu nedeniyle beton mikserleri uzun süre beklemek zorunda kalmakta, bu ise beton kalitesini bozmaktadır. 

- Projeciler yeterli denetimi yapmamaktadırlar.

 İnş. Yük.Müh. Cemal AKÇA

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ DEPREMİN NERESİNDE ?

Bu ülkenin deprem yaşamış mühendisleri olarak yukarıdaki soruya akıllı uslu yanıt verebilmek sanırım oldukça zor. Fakat şunu biliyoruz ki depremin neresinde olursak olalım sonuçları insan olarak değerlendirdiğimizde kabullenilemeyecek boyutlarda. Son yaşanan depremler adeta çağrılan bir felaketin uğursuz konukları gibi. Şimdi düşünmek ve doğru olan herşeyi eyleme geçirmek zamanıdır.

İnşaat Mühendisliği Batı dillerinde özellikle İngilizcede (Civil Eng.) "uygarlık mühendisliği" anlamına gelmektedir. Uygarlık doğayı doğru değerlendirme veya şekillendirmedir. Mühendislik kavramının tam karşılığı ise kısaca "yapılmış çevre" olarak değerlendirilebilir.Bazı lügatlar Mühendisi "doğanın güçlerinden insanlık adına yararlanma sanatını icra eden kişi" olarak tanımlıyor. Türkçede ise inşaat doğadaki değişimin iyi veya kötü her halini kapsamaktadır.

İnşaat Mühendisleri, Yetkin İnşaat Mühendisliği Uygulama Yönetmeliği taslağında Uzmanlık alanlarını beş anabilim dalında belirlemişlerdir.

a) Yapı Mühendiliği 

b) Su Mühendisliği 

c) Ulaştırma Mühendisliği 

d) Geoteknik Mühendisliği 

e) Kıyı ve Liman Mühendisliği 

Görüldüğü gibi bu meslek, bir insanın yaşamı boyunca algılayamayacağı kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Ünüversitelerin verdiği temel eğitimden sonra her İnşaat Mühendisi farklı bir alanda çalışma yaşamını sürdürür. Yukarıda sözedilen ana dalları içine alacak şekilde esas olarak bu alanlarda da; 

  • Uygulama Mühendisi 
  • Planlama Mühendisi 
  • Sözleşme veya proje yönetimi Mühendisi olarak da farklılaşır. Son senelerde inşaat ile ilgili organizasyonların gelişmesi ve uluslararası boyut kazanması sözleşme veya proje yönetimi kavramlarını ayrı bir uzmanlık alanı olarak ortaya çıkarmıştır. Uygulama mühendisi,Planlama mühendisi veya sözleşme mühendisi çalıştığı alana göre yukarıdaki temel dallardan en az birisinde yetkinleşmelidir.Bu gün Türkiyede uluslararası mühendislik sektöründe söz sahibi olmuş tüm firmaların temelinde, mesleklerinde başarılı mühendislerin yattığını görüyoruz.

İnşaat Mühendisi ürününü tasarlarken; 

  • Dayanım (mukavemet) 
  • Kullanılabilirlik 
  • Ekonomiklik 
  • Estetik 
  • İşlevsellik 

gibi temel kavramları esas alır. Dayanım inşaat mühendisliğinin en temel ve vazgeçilmez kavramıdır ve yapının (her türlü mühendislik yapısının) olası dış ve iç tesirlere karşı riskini ifade eder. Deprem de işte bu dış tesirlerden bir tanesidir. Mühendislik hesaplarının olasılık üzerine yapıldığını hatırlatmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Gerçekte matematik modellerin risk değerlerini ifade etdiğini ve tüm mühendislik alanları için geçerli olduğunu ifade etmek istiyorum. Dolayısıyla açıkça ifade etmek gerekirse hiçbir yapının yıkılma riski sıfır değildir. Yukarıda sözedilen kullanılabilirlik sözcüğünün İnşaat Mühendisliğindeki anlamı ise yapının öngörülenden fazla şekil değiştirmemesini ifade etmektedir. Ekonomiklik, estetik ve işlevsellik ise tüm mühendislik alanlarını değişik oranlarda farklılaşarak kapsar.

Şimdi yukarıdaki temel alanları kısaca açıklayalım.

  1. Yapı mühendisliği: Yapı mühendisliği inşaat mühendisliğinin en temel alanlarından birisidir ve en çok diğer meslek disiplinleriyle ilişkilendiği ve ekip çalışması yaptığı bölümüdür. Yapı mühendisi insanın gereksinim duyduğu her türlü yapının taşıyıcı sistem tasarımını yapar ve uygular. Taşıyıcı sistemin dış ve iç tesirlere karşı risklerini hesaplar. Bu risk ve hesaplara göre malzeme seçimi yapar, bu malzemeleri çeşitli koşullarda test eder, detaylandırır ve uygular. 
  2. Su mühendisliği: Su mühendisliğinin sınırları meteorolojik verilerin değerlendirilmesi ile başlar ve insanın her şekilde kullandığı suyun tekrar doğaya geri dönüşü ile sonlanır. Su mühendisleri doğada serbest dolaşan suyu insanoğlunun yararına doğaya zarar vermeden kontrol altına almaya çalışır. Bu nedenle kanallar, barajlar, sulama ve kurutma sistemleri, su alma yapıları, dağıtım sistemleri, göletler tasarlar ve uygular. Bu yapıları da planlarken diğer mühendislik alanları ile ekip çalışması yürüterek yapı mühendisliğinde olduğu gibi dış ve iç tesirlere karşı dayanım risklerini hesaplar. 
  3. Ulaştırma mühendisliği: Ulaştırma mühendisleri hertürlü eşya veya canlının taşınabilmesi için gereksinim duyulan sistemi oluşturur. Bunun için karayolları, demiryolları, yaya yolları, tünel,tüp geçit, köprü, viyadük geçkisi gibi yapısal olayları gerçekleştirir. Bu yapıların fiziksel ve yapısal hesaplarını yapar ve uygular. 
  4. Geoteknik mühendisliği: Geoteknik mühendisleri inşaat mühendisliğinin uğraştığı tüm yapıları zeminle ilişkilendirir. Bunun için gerekli temel veya yapısal tasarımları yapar ve uygular. İnsanoğlunun kullanması gereken zeminleri kullanılabilir hale getirir ve bunlarla ilgili risk hesapları yapar. Geoteknik mühendisleri diğer mühendislik alanları ile ekip çalışmaları yapar. Zeminler ile ilgili araştırma ve değerlendirmeleriyle diğer mühendislik disiplinlerine veri hazırlar. 5. Kıyı ve Liman Mühendisliği: Kıyı ve liman mühendisleri yeryüzünü kaplayan akarsu, göl, deniz ve okyanus gibi suların kara ile ilişkilerinde yine insanın kullanabileceği hertürlü yapıyı tasarlarlar ve uygularlar. Ayrıca sözedilen bu suları kontrol altına alarak zararla ilgili risklerini azaltırlar. Bunun için dalgakıranlar, enerji kesici yapılar, mendirekler, rıhtım ve yanaşma yapıları tasarlar ve uygularlar.

Sonuç olarak İnşaat Mühendisliği yerkabuğu ile ilişkilendirilmiş her türlü yapının tasarlanması, planlanması ve uygulanması ile uğraşan en eski bilimsel alanlardan birisidir. İnşaat Mühendisleri depremin oluşuyla değil sonuçlarıyla uğraşır ve depremin zararlarını azaltabilmek için yukarıda sözedilen yapılarla ilgili riskleri azaltıcı bilimsel çalışmalar yaparlar. Burada yaptığı işler açısından diğer doğa bilimcilerden farklılaşırlar. Depremin mühendislik yapılarına etkileri üzerinde çalışırken de diğer tüm mühendislik disiplinlerinin verilerini kullanır. Bu verileri değerlendirir, sonuçlandırır ve İnşaat Mühendisini ilgilendiren tüm yapılara olan etkilerini irdeler.

Deprem açısından İnşaat Mühendisliğinin diğer Mühendislik alanları ile ilişkileri ve veri akışı aşağıdaki gibidir.

ONARIM VE GÜÇLENDİRME KONULARI :

17 Ağustos 1999 tarihine kadar toplumumuz hatta mühendislerin önemli bir kısmı onarım ile güçlendirme sözcüklerinin arasındaki önemli kavramsal farkları bilmiyordu. Doğa bir kez daha bizim kuşaklarımıza kendi sınırları ile ilgili bu kavramlar üzerinde anlaşılır bir biçimde yinelemesini yaptı. Bu iki sözcüğe kendi mesleki alanımızdan baktığımızda onarım, yapı üretim sürecini ilgilendiren diğer meslek disiplinlerinide kapsadığını görürüz. Güçlendirme ise bütün itirazlara rağmen ağırlıklı olarak İnşaat Mühendislerini ilgilendiren bir konudur. Güçlendirme uygulaması için yapının hasar görmesi beklenmez. Dolayısıyla yapı kullanımının herhangibir zaman diliminde, güçlendirme yapılarak dış yüklere karşı kapasite artımı yapılabilir. Yapılan bu uygulama ile yapının hasar görme veya göçme olasılığı istatistiksel olarak azaltılabilir.

Yukarıda sözedilen güçlenmdirme süreci, planlama ile başlamalıdır. Olaya kentsel ölçekte baktığımızda işin içine diğer meslek alanlarının da gireceği açıktır. İstanbul'un bu tarzda plansız ve kaçak gelişmesine gözyumarsak (elbette doğru olmaz) mevcut yapı stoğunu güçlendirerek plansız gelişmeye katkıda bulunmuş olabiliriz. Burada olayın birinci boyutu ortaya çıkmaktadır. Kesinlikle plansız veya plana aykırı, yani yasal olmayan yapılar güçlendirilmemelidir. İlk bakışta bu çözüm insafsızca bir yaklaşım ve bu yapıları kullananlara karşı haksızlık gibi görünebilir. Olaya kent ölçeğinde bakarak sorunu basite indirgeyebiliriz. Toplam maliyeti, bu maliyete çağdaş yaşamın tüm gereksinimleri ile ilgili faktörleri de katarak kent nüfusuna böldüğümüzde kişi başına pahalı bir yönteme başvurduğumuz görülecektir. Şimdi kendikendimize şu sonuca varabiliriz. İstanbul'daki her yapıyı ele alıp güçlendirmek doğru ve ekonomik bir yaklaşım değildir. Öyleyse olaya kentsel ölçekte bakıp yeni yöntemler geliştirilmelidir. Bu yöntemler içinde birinci aşamada yerleşim alanlarının uygunluğu ile ilgili büyük ölçekli planlar hazırlanmalıdır. Planlar her türlü riksleri (deprem, sel, heyelan, kaya düşmesi, çöp patlaması, zemin koşulları, topağrafik unsurlar vs.) kapsayacak şekilde hazırlanmalı ve mevcut, yasal kent planı ile çakıştırılmalıdır. Planda kullanılabilir ve kullanılamaz yapılar ortaya çıkacaktır. Bu işin kentsel ölçekteki birinci aşaması olacaktır.

Gelelim inşaat mühendislerini ağırlıklı olarak ilgilendiren yapıların güçlendirilmesine. Uzun süredir bu konu ile ilgili meslek adamları (Üniversiteler, profesyonel mühendisler) farklı görüşler ortaya atmaktadırlar. Sorun için planlama aşamasında ortaya çıkmaktadır. Güçlendirme elemanları ile mevcut yapı arasındaki davranış biçimi ancak deneysel olarak ortaya konulabilmeltedir. Bu ilişkinin yapının toplam davranışına etkisi ise (düktilite farkı, mevcut çatlaklar, donatıdaki bilinmezlik, sürtünme, yeni kimyasallar, ankraj boyları vs.) farklı yorumlamalara götürmektedir. Ne olursa olsun yapılan her bilinçli yaklaşım, yapı ile ilgili riskleri azaltacaktır. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi konu ile ilgili genel yaklaşımları belirlemiş ve "Onarım ve Güçlendirme Projeleri Genel İlkeler" ini yayınlamıştır. Burada her adımı meslek disiplini içinde izlemek ve yorumlamak gerekir.

Bu kadar yaklaşım ve yorum gerektiren bir konuda tabiki onarım ve güçlendirme projelerinin güvenilirliklerinin tesbiti için denetlenmeleri gerekmektedir. Bu denetim mekanizması için uzmanlarca oluşturulmalı ve orginizasyon yetkisi Meslek Odaları'na verilmelidir. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'nın Proje Müşavirliği (PM) belgesi uygulanmasının olumlu sonuçlar vermediği gerçeği sonucu da vahim hale getirmektedir. Bu gün onarım ve güçlendirme konusunda yapılan uygulamaların yetersizliği ve yanlışlığı defalarca uzmanlar tafından belirtilmiştir. Planlama ve uygulama bu işin uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Sonuç olarak İstanbul'un rehabilitasyonu için kişisel görüşlerimi aşağıdaki gibi sıralayabilirim.

  1. Kentin yerleşebileceği tüm alanlar (varolan veya olası yerleşimler) taranarak, yerleşime uygunluk tesbiti yapılmalı ve bu planlar kentin imar planı ile aynı ölçeklerde hazırlanmalı. Fiziksel çevrenin kontrolünde,

    a) Topağrafik yapı (arazi eğimleri, yönler vs.) b) Zemin koşulları (bataklık, kayalık, sıvılaşma olasılığı vs.) c) Afetlerden korunma (deprem, sel, kaya düşmesi, heyelan vs.) kriterleri saptanmalıdır.

  2. Yukarıda sözedilen planlar hali hazır ve imar planı ile çakıştırılmalı. Bu planda üç ana unsurun aşağıdaki kombinasyonları ortaya çıkacaktır.

    a) İmar planına uygun, mevcut, yerleşime uygun.

    b) İmar planına uygun, mevcut, yerleşime uygun değilse imar planı tadilatı yapılmalı. 

    c) İmar planına uygun, mevcut değil, yerleşime uygun değilsde imar planı tadilatı yapılmalıdır. 

    d) İmar planına uygun değil, mevcut, yerleşime uygun ise, mevcut yapılaşma da göz önüne alınarak kentsel planlamaya aykırı yerleşimler rehabilite edilmelidir. Buradaki mevcut yapılar plan gereği korunabiliyorsa aşağıda sözedeceğim şekilde rehabilite edilebilir. 

    e) İmar planına uygun değil, mevcut, yerleşime uygun değilse, bu yerleşimler, öngörülen alanlara kaydırılmalıdır. Bunu kentsel planlamanın bütünlüğü içinde ve planlı bir şekilde (fiziksel ve ekonomik planlama) yapmak gerekir. Önerim bugün İstanbul'da ve yakın çevresinde binlerce yarım koopereatif ve konut beklemektedir. Bu unsurlar gözden geçirilerek mantıklı bir çözüm bulunabilir. Bu inşaat sahiplerinin ekonomik kriz de göz önüne alınarak ağır bir yükten kurtarılabileceğini düşünüyorum. Bu organizasyonu yerel yönetimler veya merkezi idare yapabilir. 

    f) Diğer olasılıklar zaten bizim konumuz dışındadır.

Yukarıda sözettiğim kesişmelerden gözden geçirilmesi ve rehabilitasyonu gerektiren yapılaşmalar için ise ;

  1. Yapılar uzman bir ekip tarafından sınıflandırılmalı. Hazırlanmış test sorularını yapıyı gezerek yanıtlayan ve eğitilmiş yeter sayıda uzman bu işi yapabir. İşin süresi ve çalışacak uzman sayısı finansman koşulları ile belirlenmelidir. Bu sınıflandırmada,

    a) Rehabilitasyona gerek olmayan yapılar 

    b) Rehabilite edilmesi gereken yapılar 

    c) Yıkılacak yapılar tespit edilmelidir. Böylece üzerinde çalışılacak yapı sayısı minimize edilmiş olacaktır.

  2. Rehabilite edilmesi gereken yapılar, onarım ve güçlendirme yanında, kentsel planlamaya da uygun hale getirilmelidir. Bu yapılar da kendi içinde sınıflandırılarak, sigortalama ve değer artışı açısından özendirilebilir.
  3. Yıkılacak yapılar ile ilgili de yukarıda "e" maddesinde sözedilen uygulamalar yapılabilir.

 

 

 Sayfanın Devamı için >>

 

UNUYORUM... UNUTUYORSUN... UNUTUYOR...  UNUTUYORUZ...  UNUTUYORSUNUZ...  UNUTUYORLAR...

 

   Bülten Index sayfası   | Sonraki Sayfa